Unicode
convex_grafendorf_2
convex_grafendorf_3
convex_grafendorf_4

NOISE PROTECTION WALL GRAFENDORF, AUSTRIA

 

On the B54 Wechselbundesstrasse, at the community area of Grafendorf bei Hartberg, a 630 m long noise protection wall with an effectiv height of 1,5-2,0 m is build. Alongside the road, absorptive DURISOL-noise protection elements are used, whereas at the bridge, reflecting aluminium casettes and transparent acrylic glass elements are applied.

At the bridge, the noise protection wall gets a coloured accent by the application of red fenders, that are densifying towards the bridge. The fender are fixed to the piers of the wall with a construction of pipes and in-between spanned stainless steel cables. Also at the road at certain locations, fenders are “growing” out at the top or at the front of the noise protection wall.

Client:
Amt der Steiermärkischen Landesregierung, Fachabteilung 18a
Protected area:
B54 Wechselbundesstrasse, at Grafendorf
length/heigth:
632 m / 1,5-2 m
Art design:
Alfred Resch, Anne Wagner